Back to home
Fri 3 Jan 2025 08:06
0 Puzzle pieces
Young professionials zijn de toekomst van de beroepsbevolking. Alhoewel er geen eenduidige definitie is, gaat het over het algemeen om iemand met een HBO of WO-diploma op zak die aan de start staat van zijn of haar carrière; een 1e of 2e baan.
Inhoud van dit artikel
Inzicht in deze groep is van essentieel belang om te kunnen anticiperen op de behoeften van de volgende arbeidsgeneratie. Sinds 2017 vormen millennials, geboren tussen 1981 en 1996, de grootste generatie op de arbeidsmarkt. Zij brengen nieuwe talenten, capaciteiten en werkethiek met zich mee. Ze brengen ook een aantal verwachtingen mee over het soort bedrijven waarvoor ze willen werken, de kantoren waar ze hun tijd willen doorbrengen en hun stijl van werken. Het percentage millennials op de arbeidsmarkt neemt toe en wordt in veel sectoren snel de dominante bevolkingsgroep. Dit geldt vooral voor de kantooromgeving, waar millennials nu al de meerderheid van de werknemers uitmaken.
Er zijn grote contrasten tussen jonge professionals nu en de jonge professionals van 1970. Tegenwoordig is minder dan 10% van de 22- tot 25-jarigen getrouwd. In 1970 was dat bijna 80%. De meeste jonge professionals bezitten ook geen huis. Er wordt zelfs voorspeld dat in 2025 meer dan de helft van de bevolking onder de 40 jaar particulier zal huren. Bovendien verwacht meer dan de helft van de jonge professionals vandaag de dag van carrière te veranderen, waarbij een overweldigende 91% van de ondervraagden verwacht minder dan 3 jaar in eenzelfde baan te blijven.
Innovatie is de motor van succes. Innovatie, vooruitkijken, de concurrentie een stap voor blijven, snel kunnen schakelen, flexibel zijn; het zijn belangrijke ingrediënten om als organisatie relevant te blijven. De jongere generatie kijkt vaak met een frisse en andere blik naar een situatie. Ze zijn flexibel en worden niet geremd door hun ervaring. Jonge professionals hebben lef en zien kansen in plaats van obstakels. En misschien wel het belangrijkste; ze zijn vaak grenzeloos optimistisch.
De samenleving vergrijst en ook de beroepsbevolking vergrijst. Jonge afgestudeerden zijn bereid hard te werken, te leren en ze willen voortdurend nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ze zitten in een routine van zelfmotivatie en persoonlijke ontwikkeling. Door een combinatie van medewerkers uit het analoge tijdperk met medewerkers die zijn opgegroeid met het internet, geef je ervaren medewerkers de kans hun kennis over te dragen, terwijl de young professionial de senior kan helpen de waarde van de nieuwste technologie te benutten. De aangenomen jonge medewerkers zorgen ook voor een beter evenwicht in de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand.
Het bedrijf aantrekkelijk maken voor jonge professionals is een belangrijke stap in het verzekeren van groei en succes op lange termijn. Een van de factoren waar je invloed op hebt, is hoe medewerkers en toekomstige medewerkers tegen jullie bedrijf aankijken. Deze employer branding beïnvloedt hoe jullie organisatie wordt waargenomen. Wat is het beeld dat mensen van de organisatie hebben? Is het een plek waar mensen graag werken? Young professionals hechten er veel belang aan dat zij het eens zijn met de sfeer en de visie van een bedrijf. Het toptalent van vandaag is niet geïnteresseerd in het bijhouden van de prikkaart. Ze zijn op zoek naar zinvol werk, een flexibele omgeving en sterke relaties. De vraag die elke organisatie zich eigenlijk zou moeten stellen is: Willen jonge professionals bij mijn organisatie werken? Ben ik een aantrekkelijke werkgever?
Door de krimp van de beroepsbevolking zal de krapte aan arbeidspotentieel, zelfs bij toekomstige recessies, niet verdwijnen. Daarom is het belangrijk om bewust stil te staan bij de vraag hoe je jonge professionals aan je team of organisatie bindt en hen blijft boeien.
Starten op de arbeidsmarkt betekent het begin van een nieuwe levensfase. Het betekent onherroepelijk veel leren en jezelf ontwikkelen. Toch vertrekken veel jongeren bij een werkgever omdat ze te weinig ontwikkeling doormaken. Het laten ervaren en inzien van persoonlijke groei is net zo belangrijk als de groei zelf. De eerste pijler onder talentmanagement is het stellen van heldere kpi’s. Het stellen van heldere doelen, bepalen aan welke kerncompetenties gewerkt moet worden, helpt de ontwikkeling inzichtelijk te maken en dat zorgt voor het binden en boeien aan de organisatie. Geef ze daarnaast de vrijheid om zelf iets te proberen, want dat is de manier waarop deze generatie werknemers het liefst leert.
Flexibiliteit neemt vele vormen aan voor jonge professionals. Dit is de eerste generatie werknemers die is opgegroeid in het internettijdperk. Ze zijn technologisch onderlegd, hebben nieuwe technologietrends snel door en zijn zich volledig bewust van de kracht en vrijheid die gepaard gaat met 24/7 connectiviteit. De opkomst van de gig-economie, waarbij het aantal freelancers met 70% is toegenomen t.o.v. 40 jaar geleden, heeft aangetoond dat jonge professionals meer waarde hechten aan flexibiliteit dan aan zekerheid. Om te kunnen concurreren moeten traditionele bedrijven dezelfde voordelen bieden.
Open en eerlijke communicatie in het hele bedrijf is een andere belangrijke manier om ervoor te zorgen dat jonge professionals zich gewaardeerd voelen en het is een bedrijfsnorm die zij verwachten. Millennials willen creatieve vrijheid om hun ideeën over te brengen. Ze willen zich welkom voelen om deze ideeën te uiten. En ze verwachten eerlijke, doordachte feedback over hun bijdragen.
De jonge professionals van vandaag willen het gevoel hebben dat je hen steunt. In de wereld van #MeToo en Equal Pay Day willen vooral vrouwen weten wat ze waard zijn in een bedrijf. En iedereen – zowel mannen als vrouwen – werkt harder als ze zich in een veilige, respectvolle omgeving voelen die alle werknemers waardeert. Dat betekent dat een bedrijfsleiding moet worden aangemoedigd die niet bang is om over moeilijke kwesties te praten en die problemen aanpakt zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen, seksuele intimidatie, de balans tussen werk en privéleven, LGBTQ-rechten en geestelijke gezondheid. Zorg dus dat de werkplek open, eerlijk en evenwichtig is, alleen zo zal je medewerkers aan je binden.
De jeugd is de toekomst, ook als het om ondernemen gaat. Een young professionial brengt ideeën waar je als organisatie zelf niet aan hebt gedacht. Ze brengen actuele kennis van techniek, een frisse blik op de bestaande processen en toekomstige business. Bovendien brengen jongeren een flinke dosis nieuwe energie in jullie organisatie.