Back to home
Fri 3 Jan 2025 01:52
0 Puzzle pieces
Staff turnover, of eenvoudig gezegd personeelsverloop, is het aantal werknemers dat het bedrijf verlaat en binnen een bepaalde tijd moet worden vervangen. Lees ook ons artikel “wat is turnover rate” over hoe je staff turnover berekent.
Inhoudsopgave van dit artikel
Staff turnover moet in de juiste context worden gezien, aangezien bepaalde sectoren, zoals horeca en detailhandel, traditioneel een hoger dan gemiddeld personeelsverloop kennen. Daarom moet een bedrijf haar personeelsverloop vergelijken met soortgelijke bedrijven in de sector om een idee te krijgen van hoe goed men talent vasthoudt.
Er is geen magisch percentage dat wijst op een laag personeelsverloop. Maar personeelsverloop vergelijken met het Nederlandse gemiddelde en de sector waarin jullie actief zijn is een goed begin. Het gemiddelde personeelsverloop in Nederland is ongeveer 17% per jaar.
Er is niets mis met een laag personeelsverloop. Wanneer een klein aantal medewerkers vertrekt, kan dat zelfs gunstig zijn omdat het nieuwe mensen aanbrengt die barsten van enthousiasme en frisse ideeën. Het is vooral belangrijk om te kijken wie het bedrijf verlaat. Waardevolle werknemers die het bedrijf verlaten hebben een grotere impact dan wanneer onproductief personeel vertrekt.
Een hoog personeelsverloop betekent niet perse dat het bedrijf een vreselijke plek is om te werken. Werknemers gaan misschien met pensioen, gaan reizen of veranderen van carrière pad. In dat geval kan je als organisatie niet veel doen aan deze vertrekkers.
Offboarding is cruciaal bij staff turnover, zeker als jullie waardevolle werknemers verliezen aan een concurrent of omdat ze ongelukkig zijn op het werk. Organiseer exitgesprekken om te begrijpen waarom ze vertrekken. Vertaal dat in een plan om het personeel aan te moedigen om te blijven. Elke keer dat een werknemer het bedrijf verlaat, moet er geïnvesteerd worden in het aannemen en opleiden van een nieuwe werknemer en het duurt gemiddeld drie maanden voor iemand volledig productief is.
Tien procent of minder is een algemeen aanvaard verlooppercentage waaraan in elke bedrijfstak moet worden voldaan. Maar een “goed” verlooppercentage is afhankelijk van het bedrijf en haar retentiedoelstellingen. Ook hier is het belangrijk te kijken naar het gemiddelde personeelsverloop in de bedrijfstak. Bij een kledingwinkel is bijvoorbeeld vaak veel jong personeel in dienst. Jonge werknemers hebben de neiging om te blijven totdat ze naar de universiteit gaan of een andere baan krijgen, wat de reden kan zijn waarom deze sector een relatief hoog personeelsverloop heeft.
Als jullie personeelsverloop hoger is dan het branchegemiddelde, is het belangrijk na te waarom. Maar blijf niet te veel hangen in de cijfers. Een laag verloop in vergelijking met de industriestandaards lijkt op het eerste gezicht geweldig, maar wat als het alleen de beste werknemers zijn die vertrekken? Om te voorkomen dat je aannames maakt en verbeterpunten over het hoofd ziet, moet je de context van het verloop bekijken.
Verschillende onderzoek laten zien dat de belangrijkste redenen waarom medewerkers vertrekken, zijn:
Richt de aandacht op het behouden van loyale, hardwerkende werknemers. En realiseer je dat de kans dat werknemers lang blijven voor een belangrijk deel afhankelijk is van de eerste weken. Wanneer werknemers zich verbonden voelen met de cultuur van hun werkplek, neemt de betrokkenheid van werknemers toe. Dus investeer in goede pre- en onboarding, bijvoorbeeld met RiddleStory.
Nieuwsgierig naar meer informatieve artikelen van RiddleStory zoals:
Wat is Onboarding
Wat is Gamification