Back to home
Fri 29 Nov 2024 16:47
0 Puzzle pieces
Voor het werven van het beste talent is veel meer nodig dan het plaatsen van een vacature op de carrièrepagina van de website en wachten tot de kandidaten binnenstromen. Om in contact te komen met de beste mensen moet je gaan waar zij gaan en tegenwoordig betekent dat sociale media.
Inhoud van dit artikel
Social media recruiting, ofwel het werven via sociale media, is een wervingsstrategie die employer branding en recruitment marketing combineert met als doel in contact te komen met actieve en passieve kandidaten op de digitale platforms die zij vaak bezoeken. Lees eventueel ook meer over de definitie van E-recruitment.
Op de juiste manier uitgevoerd, kan social media recruiting jullie bedrijf helpen bij het identificeren, bereiken en aannemen van kandidaten van hoge kwaliteit.
Onderzoek laat zien, dat:
Hoewel traditionele wervingsstijlen nog steeds worden gebruikt, is social media recruiting op veel terreinen effectiever. Enerzijds kijkend naar het bereik in relatie tot de kosten. Daarnaast kan je via social media de missie van het bedrijf neerzetten en een reputatie opbouwen, terwijl je werkt aan de primaire doelstelling van het vinden van kwaliteitskandidaten. Ook kan je al zinvol communiceren met potentiële kandidaten en hun sociale-mediaprofiel bekijken. Dat helpt om op voorhand al een gevoel te krijgen of bepaalde sollicitanten goed bij de werkcultuur van het bedrijf passen. Bij traditionele wervingsmethoden merk je dit pas aan het begin van het sollicitatieproces. Voor veel bedrijven is social media recruiting de beste optie om kandidaten te vinden.
Zes basisstappen voor een wervingsstrategie voor social media recruitment.
Tegen wie moet je het opnemen? Zoek uit welke platforms het populairst zijn bij jullie concurrenten, bepaal het soort content dat zij voor elk platform maken en hoe betrokken hun netwerk is. Natuurlijk moet je daarnaast onderzoeken waar jullie kandidaten zich bevinden.
Voordat je effectief kunt werven, moet je persona’s van de kandidaten opstellen voor de functies die je moet vervullen. Weet welke persoonlijkheidskenmerken bijdragen aan jullie bedrijfscultuur en weeg dat af tegen de kwalificaties die nodig zijn om succesvol te zijn in de functie. Analyseer met welke gebieden van werving jouw bedrijf het meest worstelt en geef daar prioriteit aan in de strategie.
Nu je weet wie en waar, kan je meetbare doelen vaststellen om de wervingsstrategie in de loop van de tijd te benchmarken en te optimaliseren. Zoek uit wat je precies wilt bereiken wat je niet hebt kunnen doen met de traditionele tactieken.
Voordat je te veel opgaat in de likes en follows, zorg ervoor dat je ook wervings-kpi’s bijhoudt. Zo kan je bepalen welke platforms en strategieën de hoogste kwaliteit kandidaten opleveren in het kortste tijdsbestek. Kijk bijvoorbeeld naar tijd, kosten, verwijzingspercentage, getekende contracten en sociale betrokkenheid. Kies de kpi’s die direct betrekking hebben op de doelen en weet hoe je ze effectief kunt meten.
Doe het niet alleen. Het bedrijf is een groep mensen die samen de cultuur en het werkgeversmerk vormen, en juist zij kunnen de merkambassadeurs zijn. Maak een kalender en wijs verschillende mensen aan om inhoud te creëren en contact te leggen met mogelijke kandidaten. Kijk ook eens naar het interactieve model zoals wij dat hebben omschreven in ons artikel over de soorten communicatiemiddelen. Hoewel je de stem van individuele medewerkers wilt laten horen, is het belangrijk om een samenhangende stem te behouden die het merk en de missie van het bedrijf weerspiegelt. Zorg ervoor dat je enkele richtlijnen opstelt zodat werknemers begrijpen wat het doel is en content zullen creëren met dat in gedachten.
Ga regelmatig met jullie team om de tafel zitten en evalueer de statistieken, doelstellingen en resultaten van de wervingsstrategie voor sociale media. Van daaruit kan je de sterke en zwakke punten vinden en de middelen en inspanningen aanpassen om beter te voldoen aan jullie toekomstige behoeften.
Zodra je denkt aan het gebruik van social media recruitment voor de werving van talent, denk je waarschijnlijk aan LinkedIn. Maar er zijn alternatieven.
Volgens de eigen LinkedIn statistieken gebruiken 50 miljoen mensen het platform om te zoeken naar een nieuwe baan. Daarnaast wordt er iedere seconde 95 keer gesolliciteerd en worden iedere minuut 6 mensen aangenomen via hun platform. Daarnaast biedt LinkedIn een overzicht van de werkgeschiedenis van een kandidaat en geeft inzage in hun interesses en aanbevelingen.
Facebook (Meta) is misschien geen specifiek professioneel netwerk zoals LinkedIn, maar alleen al door de omvang is het een onmisbare bron voor recruiters. Er is een vacaturebank en de ongedwongen sfeer kan licht werpen op iemands persoonlijkheid buiten het werk. Daarnaast biedt het platform talloze manieren om kandidaten te vinden en met hen in contact te komen.
Het visuele formaat van Instagram is enorm populair bij millennials en generatie Z. Deze generaties zijn momenteel de twee grootste in de beroepsbevolking en velen van hen vinden bedrijven waarin ze geïnteresseerd zijn via platforms als Instagram.
Met zijn limiet van 280 tekens staat Twitter erom bekend kort en krachtig te zijn. Die beknoptheid is echter geen slechte zaak, want Twitter is een go-to bron voor nieuws en gebeurtenissen geworden. Iedereen, van beroemdheden tot grote bedrijven, gebruikt Twitter om wereldwijd met mensen in contact te komen.
Als je de keuze krijgt tussen tekst en video, kiest 72 procent van de internetgebruikers voor video. En als het op video aankomt, is Youtube het onbetwiste zwaargewicht. Maak video-inhoud op maat voor potentiële kandidaten.
Het videoplatform van TikTok telt een miljard actieve gebruikers en is daarmee een van de populairste sociale mediaplatforms. Tweeënnegentig procent van de TikTok-gebruikers onderneemt enige vorm van actie na het zien van een advertentie op het platform.
Bijna de helft van alle Millennials en Generatie Z-werknemers heeft gesolliciteerd op banen die ze via sociale media hebben gevonden. 92 procent van de werkgevers gebruiken sociale netwerken om nieuw talent te vinden. 21 procent van de recruiters zegt dat ze een kandidaat zonder online aanwezigheid niet in overweging neemt.
Organisaties met een goed social media recruitmentplan hebben meer kans om (passieve) werkzoekenden te bereiken, kunnen hun bedrijfscultuur beter onder de aandacht brengen, besparen geld op recruitment kosten en vinden betere kandidaten. Ontdek ook wat een onboardingsprogramma kan helpen bij het onboarding of preboarding traject bij nieuwe werknemers.