Back to home
Wed 15 Jan 2025 08:58
0 Puzzle pieces
Generatie Z, de eerste generatie die geen wereld zonder internet heeft gekend. Een generatie die waarde hecht aan diversiteit en het vinden van een eigen, unieke identiteit.
Inhoud van dit artikel
Generatie Z, ook wel Gen Z genoemd, is de generatie na de millennials en geboren tussen eind jaren negentig en begin 2010. Generatie Z bestaat in Nederland uit 3,3 miljoen mensen en vormt naar schatting 35% van de beroepsbevolking.
Generatiecohorten worden gedefinieerd door geboortejaren in plaats van leeftijd, dus het leeftijdsbereik van generatie Z zal in de loop der tijd blijven verschuiven. De meeste bronnen zijn het erover eens dat Gen Z rond 1997 begint en rond 2010 eindigt, dus vanaf 2022 ligt de leeftijdsrange van Generatie Z ruwweg tussen 12 en 25 jaar.
Generatie Z wordt beschouwd als “digital natives” omdat ze opgroeiden na de komst van het internet en tijdens de opkomst van smartphones. 98 procent van de leden van Generatie Z heeft een smartphone.
Generatie Z staat erom bekend dat zij veel meer tijd online doorbrengen of verbonden zijn met een slim apparaat dan vorige generaties, gemiddeld drie uur per dag.
Een andere trend die onderzoekers hebben opgemerkt bij generatie Z is hun verlangen naar persoonlijke financiële educatie en stabiliteit. Velen hebben hun ouders zien worstelen tijdens de kredietcrisis. Daarom maken zij zich zorgen over hun toekomstige financiën en bereiden zij zich nu al voor door spaarrekeningen te openen en schulden te vermijden. Lees meer over gamification en e-learning trajecten die generatie Z motiveren.
Voordat generatie Z nauwkeuriger werd gedefinieerd, werden ze vaak op één hoop gegooid met millennials. De twee generaties delen de volgende overeenkomsten:
Er zijn echter een aantal opmerkelijke verschillen tussen millennials en de Z generatie – genoeg om een lijn te trekken tussen de twee cohorten en ze apart te definiëren.
Dit zijn een paar kenmerken waarop generatie Z zich onderscheidt van de millennials:
Omdat generatie Z nog maar kortgeleden is toegetreden tot de beroepsbevolking, is het nog niet duidelijk hoe zij zich op de werkplek zullen gedragen. Uit vroeg onderzoek blijkt dat ze onafhankelijk, hardwerkend en hoogopgeleid zijn. Vanwege de financiële problemen die zij tijdens hun jeugd hebben meegemaakt, lijken zij te worden gemotiveerd door werkstabiliteit en financiële prikkels. Als meest diverse generatie zijn zij ook begaan met kwesties van gelijkheid en willen zij werken voor organisaties die daaraan prioriteit geven.
Een van de meest in het oog springende kenmerken van generatie Z is hun voorliefde voor multitasking. Velen zijn gewend om snel te schakelen tussen apps en hanteren een soortgelijke aanpak voor hun werkprojecten.
Ondanks hun permanente relatie met technologie geven Gen Z-werknemers de voorkeur aan persoonlijke communicatie boven digitale alternatieven. Het blijkt zelfs dat maar liefst 72 procent aangeeft de voorkeur te geven aan persoonlijke gesprekken. Dit kan een reactie zijn op de verschuiving naar samenwerkingstools zoals chat en e-mail op de werkplek, en werkgevers zouden een verschuiving kunnen zien naar meer traditionele, interpersoonlijke communicatie.
Generatie Z-werknemers (geboren tussen 1996 en 2012) zullen volgens het World Economic Forum in 2025 27% van de wereldwijde beroepsbevolking uitmaken. Deze digital natives hebben duidelijke wensen dat hun toekomstige werkplek sociale interactie biedt en hun geestelijke gezondheid erkent.
Deze generatie verlangt ook naar de flexibiliteit van hybride werk. Uit onderzoek blijkt dat slechts 11% van de 2.500 ondervraagde pas afgestudeerden fulltime op afstand wil werken, misschien vanwege de netwerk- en groeimogelijkheden die jongeren hebben door persoonlijk werk. 60% geeft de voorkeur aan een hybride rooster dat twee tot drie dagen per week op kantoor is. Dit betekent dat teams een samenhangende hybride werkervaring moeten bieden met de juiste hulpmiddelen om creativiteit en samenwerking te stimuleren.
Gen Z geeft prioriteit aan geestelijke gezondheid, en ze willen dat het bedrijf waarvoor ze werken dat ook doet. Volgens onderzoek van LinkedIn wil 66% van Gen Z een bedrijfscultuur die mentale gezondheid en welzijn ondersteunt. Het is logisch dat deze generatie ook de balans tussen werk en privé belangrijker vindt dan carrière; 87% van de Gen Z en millennials die tijdens de pandemie op afstand gingen werken, zei dat de balans tussen werk en privé een van hun topprioriteiten was.
Het is nog nooit zo’n uitdagende en belangrijke tijd geweest om de verbinding en plezier op het werk te koesteren. Lees ook alles over de employee journey.
De eerste dag is cruciaal. De eerste week van nieuwe medewerkers is de kans om hen niet alleen op te leiden, maar ook te betrekken en te enthousiasmeren. Om Gen Z-werknemers te verwelkomen, een groep die waarde hecht aan saamhorigheid en evenwicht tussen werk en privé, moet bij het inwerkproces de verbinding centraal staan.
Verplaats jezelf in hun schoenen. Deelnemen aan een team voelt anders wanneer er geen kantoor is waar je aankomt, geen bureau klaarstaat en geen hallo’s in de gang. Gen Z plaatst “het gevoel erbij te horen” in hun top drie van zorgen over hun toetreding tot de arbeidsmarkt. Bedenk hoe je een opwindende online-ervaring kunt creëren die niets te wensen overlaat.
Een persoonlijke videochat is bijvoorbeeld boeiender dan een vooraf opgenomen intro. Een interactieve uitdaging zoals RiddleStory die biedt en die inspeelt op hun behoeften tot multitasking sluit hierop aan. Lees de aanpak op onze pagina over onboarding en preboarding en bekijk eens een van de voorbeeld cases. 77% van de Gen Z-ers wil werken voor een merk dat prioriteit geeft aan diversiteit, gelijkheid en inclusie, dus zorg voor materiaal dat jullie visie en acties op dit gebied weergeeft.
Zorg er daarnaast voor dat de medewerkers weten tot wie ze zich moeten wenden met vragen, en maak een reeks groeps- en 1:1-ontmoetingen om de teamgenoten te leren kennen.
Breng nieuwe werknemers onmiddellijk in contact met teamgenoten. Ga bij de kennismaking verder dan naam en titel; stel mensen voor aan de hand van hun interesses en eigenschappen. Er is een toename van 56% in werkprestaties wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze erbij horen.
Stel ze voor aan mentoren en benoem een buddy. Mentoren van een hoger niveau kunnen nieuwe werknemers laten zien hoe groei er bij jullie bedrijf uitziet, wat perfect is voor Gen Zers, die graag snel carrière willen maken. Buddy’s bieden het persoonlijke contact en helpen ze op weg, zodat ze er snel bijhoren. Het is van cruciaal belang dat deze jongere generatie zich onderdeel voelt van het team, en bedrijven moeten hen op hun voorwaarden tegemoetkomen en manieren bieden om in contact te komen met hun collega’s.