Een nieuwe baan starten kan voor veel mensen stressvol zijn en een fijn kennismakingsgesprek is dan ook van groot belang. Voor het nieuwe teamlid zijn er namelijk veel uitdagingen op de eerste dag, denk bijvoorbeeld aan:
- nieuwe omgeving en nieuwe mensen
- onzekerheid over de nieuwe functie
- het leren van nieuwe procedures en regels
- prestatiedruk
- verandering in werk-privébalans
Inhoud van dit artikel:
Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan stress bij het starten van een nieuwe baan. Natuurlijk is het normaal om enige stress te ervaren en zal het wennen aan een nieuwe rol wat tijd kosten. Zorg dat nieuwe medewerkers zich vrij voelen om open te communiceren over eventuele zorgen of problemen, zodat ze je kunt ondersteunen en begeleiden tijdens de overgangsperiode.
Welke vragen stel je tijdens een kennismaking gesprek
Een kennismaking gesprek is een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen en een eerste indruk te krijgen van de persoon met wie je spreekt. Enkele onderwerpen die je zou kunnen bespreken tijdens een kennismakingsgesprek zijn:
- Achtergrond en interesses
Vraag naar de achtergrond van de persoon, bijvoorbeeld waar ze vandaan komen, waar ze gestudeerd hebben, wat voor werkervaring ze hebben opgedaan en wat hun interesses en hobby’s zijn.
- Doelen en ambities
Vraag naar de doelen en ambities van de persoon, bijvoorbeeld wat ze willen bereiken op professioneel gebied en waar ze zichzelf over vijf jaar zien. Dit helpt om te begrijpen wat hun motivaties en drijfveren zijn.
- Bedrijfscultuur en werkstijl
Vraag naar de bedrijfscultuur en de werkstijl van de persoon; hoe functioneren ze het beste in een team. Zijn ze meer gericht op resultaten of op processen. Wat is hun werkethos?
- Ervaring en kennis
Vraag naar de werkervaring en de kennis van de persoon. Wat voor soort projecten hebben ze uitgevoerd in het verleden? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Dit helpt te begrijpen welke bijdrage ze kunnen leveren aan jouw team.
- Mogelijke samenwerking
Vraag naar hun beschikbaarheid en interesse in het werken met jou. Dit kan je helpen om te begrijpen of ze openstaan voor een samenwerking en of ze beschikbaar zijn om te werken aan een nieuw project.
Realiseer je dat een kennismakingsgesprek een tweerichtingsgesprek is. Het is dus belangrijk om ook jezelf te presenteren. Zorg er verder voor dat het gesprek luchtig en informeel is en probeer een goede connectie op te bouwen met de persoon met wie je spreekt.
Tips voor een ijsbreker dan wel kennismakingsspel tijdens de kennismaking
Hier zijn enkele ideeën voor ijsbrekers of kennismakingsspellen die je kan gebruiken om de eerste werkdag leuker en minder stressvol te maken. Spellen zijn met name geschikt wanneer een team elkaar moet leren kennen.
- Het naamspel
Ga in een kring zitten en laat iedereen om de beurt zijn/haar naam zeggen, gevolgd door een leuk feitje over zichzelf. Dit kan helpen om iedereen te leren kennen en om gesprekken op gang te brengen.
- Favoriete dingen
Laat iedereen om de beurt zijn/haar favoriete boek, film, tv-show, muziekgenre of ander ding delen en leg uit waarom het zijn/haar favoriet is. Dit kan helpen om gemeenschappelijke interesses te vinden.
- Twee waarheden en een leugen
Iedereen vertelt drie dingen over zichzelf, waarvan er twee waar zijn en één een leugen is. De rest van de groep moet raden welke verklaring de leugen is.
- Foto-uitwisseling
Laat iedereen een foto van iets meenemen dat ze leuk vinden (zoals hun huisdier, hun favoriete vakantieplek of een hobby) en laat ze de foto delen met de groep, samen met een korte uitleg waarom ze er zo van houden. Je kan er ook voor kiezen de foto’s neer te leggen en de teamleden te laten gokken welke foto bij welke persoon hoort.
- Doe samen een op maat gemaakt spel
Niets is leuker dan op de eerste werkdag samen op zoek te gaan en rond te lopen in het kantoorgebouw op zoek naar clues om de verschillende uitdagingen op te lossen. Inspiratie nodig? Kijk eens naar het verhaal dat RiddleStory voor Mediq heeft ontwikkeld.
Het kennismaken van nieuwe medewerkers bij een onderneming kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor het behouden van talent en het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur. Hopelijk kunnen wij met deze tips zorgen dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen en snel integreren in jouw onderneming.