Back to home
Fri 25 Apr 2025 07:28
0 Puzzle pieces
Leiderschap en mentale gezondheid raken elkaar meer dan wij tot dusver dachten. Nieuw onderzoek laat zien dat bij bijna 70% van de mensen de manager meer invloed heeft op hun mentale gezondheid dan hun therapeut of dokter – en net zoveel invloed als hun partner. Voor jou als leidinggevende, is dit nieuws misschien best even slikken.
Inhoud van dit artikel
Leidinggeven is altijd al belangrijk geweest, maar weten dat je zoveel impact hebt, dat leiderschap en mentale gezondheid zo nauw verbonden zijn, is misschien een reden om eens goed na te denken en ervoor te zorgen dat je alles doet wat je kan om de meest positieve invloed op “jouw” mensen te hebben.
Bij 69% van de mensen hebben hun leidinggevenden de grootste invloed op hun mentale gezondheid, net zo veel als hun partner. Dat is meer invloed dan hun dokter (51%) of therapeut (41%). Deze informatie komt uit een recente studie van The Workforce Institute, waarbij 3.400 mensen uit 10 landen zijn ondervraagd.
Stress? Daar hebben veel mensen last van. Maar liefst 43% van de werknemers zegt dat ze uitgeput zijn, en 78% geeft aan dat stress een negatieve stempel drukt op hun werk. Het heeft ook effect op andere dingen in hun leven: 71% zegt dat werkdruk hun privéleven negatief beïnvloedt, 64% zegt dat het afbreuk doet aan hun welzijn en 62% zegt dat het hun relaties onder druk zet.
En weet je wat? Het heeft niet alleen impact op mensen, maar ook op bedrijven zelf. Als mensen goed in hun vel zitten, zegt 63% dat ze toegewijd zijn aan hun werk en 80% voelt zich vol energie.
Leiders hebben een mega-belangrijke rol als het gaat om een positieve vibe, dus het is ook belangrijk voor leiddinggevenden om goed in hun vel te zitten.
Veel leidinggevenden proberen het stressniveau van hun team te beperken door zelf het zware of extra werk op zich te nemen. Maar daardoor kan je zelf gestrest raken en over jouw eigen grenzen heen gaan. Sterker nog, 35% van de leidinggevenden in dit onderzoek gaven aan dat ze opgefokt zijn op hun werk, en voor 42% kwam dat door de stress die ze zichzelf oplegden.
Als jij een manager bent, zeg dan gerust ‘nee’ tegen te veel werk voor jou of je team. Ook al voel je de druk, weersta de neiging om alles zelf te doen. Anderen kijken namelijk naar hoe jij je eigen werk aanpakt en ze gebruiken jou als voorbeeld – of je dat nou expres doet of niet. Dus vermijdt overbelasting. Train anderen, delegeer taken, geef teamleden verantwoordelijkheid en zorg dat samenwerking en coördinatie met andere teams soepel loopt. Niet alles hoeft op jouw schouders terecht te komen.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een derde van de mensen vindt dat hun leidinggevende niet doorheeft hoeveel invloed ze hebben op het welzijn van anderen. Iedereen om je heen heeft invloed, maar leidinggevenden hebben een extra grote impact – en mensen kijken met een vergrootglas naar het gedrag van managers. Zowel naar wat ze zeggen als wat zij doen.
Laat dus zien dat je meeleeft, niet alleen omdat het hoort, maar ook omdat het een positieve invloed heeft op de betrokkenheid en de loyaliteit van medewerkers. Vraag hoe het met mensen gaat, merk het op als ze niet in hun gewone doen zijn of als ze hulp nodig lijken te hebben omdat ze met een flinke uitdaging bezig zijn.
En niet te vergeten: verwijs mensen door naar hulpbronnen. Of het nu gaat om een online training, ondersteuning vanuit het HR-team of andere programma’s om hen te ondersteunen. Uit de studie van het Workforce Institute blijkt dat 70% van de mensen wil dat hun baas meer doet om mentale gezondheid te steunen – en dit zijn manieren waarop je dat prima kunt doen.
Door ervoor te zorgen dat je goed te bereiken bent en snel reageert, heb je ook een positieve invloed op het welzijn van mensen. Laat merken dat je beschikbaar bent, reageer snel en maak duidelijk hoe en wanneer mensen jou kunnen bereiken. Als leidinggevenden meer aanwezig en toegankelijk zijn, draagt dat bij aan vertrouwen, een positieve sfeer en het gevoel dat mensen er echt toe doen binnen de organisatie.
Koppel ook teamleden aan anderen in de organisatie. Contact hebben is essentieel voor welzijn en werkplezier, of je nu introvert bent of extravert. Help teamleden met het opbouwen van (mentor)relaties, zorg dat er samenwerking is tussen afdelingen en overweeg om gezamenlijke vrijwilligersactiviteiten te organiseren.
Een van de misverstanden over stress is dat ‘minder meer is’. In werkelijkheid als er te weinig uitdaging is, verliezen mensen hun motivatie en raken ze opgebrand, net zoals bij te veel stress. Het gaat om de balans.
Zorg ervoor dat mensen kansen krijgen om te leren en te ontwikkelen. Vraag hen wat ze willen in hun huidige functie en in hun volgende rol. Ga er daarbij niet zomaar van uit dat iedereen promotie wil maken. Voor sommigen kan groei betekenen dat ze in andere afdelingen gaan werken of betrokken zijn bij een groot project. Voor anderen is het het leren van nieuwe vaardigheden of werken met anderen aan een speciale taak.
Wees nieuwsgierig naar wat mensen drijft en probeer erachter te komen wat hen motiveert. En probeer dat vervolgens te matchen met werk dat waarde toevoegt binnen de organisatie.
Mensen voelen zich over het algemeen beter als ze keuzes kunnen maken en wat vrijheid hebben. En flexibiliteit heeft niet alleen voordelen voor werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf. Geef mensen zoveel mogelijk vrijheid in waar, wanneer en hoe ze werken. Laat hen zelf beslissen over de projecten waaraan ze werken en hoe ze dingen aanpakken. Natuurlijk kunnen sommige banen zich meer lenen voor flexibiliteit dan andere, maar als het mogelijk is, draagt autonomie enorm bij aan het welzijn en de prestatie van medewerkers.
De beste leidinggevenden zorgen niet alleen voor hun eigen mentale gezondheid, maar letten ook op hun teamleden. Het is niet niks om zoveel invloed te hebben op mensen, maar het is ook geen hogere wiskunde. Managers kunnen echt het verschil maken door goed te luisteren, empathisch te zijn en begrip te tonen. De inzet is hoog, maar de kans op succes is ook groot, als leidinggevenden er bewust voor kiezen om hun best te doen.