Back to home
Fri 25 Apr 2025 07:57
0 Puzzle pieces
Gamification is een populair buzzword geworden in de wereld van human resources (HR). Het gaat bij gamificatie om het gebruik van game-ontwerp principes en mechanismen in niet-game contexten met als doel betrokkenheid, motivatie en productiviteit te verbeteren. HR-afdelingen maken gebruik van gamificatie technieken om een verscheidenheid aan doelstellingen te bereiken, van werving en onboarding tot medewerkerstraining en prestatiebeheer.
Inhoud van dit artikel
Een manier waarop HR-afdelingen gamificatie gebruiken, is door game-achtige elementen toe te voegen aan het wervingsproces. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een virtuele speurtocht of quiz creëren die kandidaten moeten voltooien als onderdeel van het sollicitatieproces. Deze interactieve activiteiten maken het proces niet alleen boeiender, maar stellen werkgevers ook in staat om te evalueren hoe kandidaten omgaan met de verschillende aspecten van de taak.
Lees ook meer over de betekenis van E-HRM
Een ander gebied waar gamificatie in HR wordt toegepast, is in onboarding. Nieuwe medewerkers worden vaak geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid informatie, wat kan leiden tot desoriëntatie en desinteresse. Door gamificatie toe te passen op onboarding, kunnen bedrijven de informatie opdelen in hapklare stukjes en deze presenteren op een interactieve, speelse manier. Dit kan de betrokkenheid en retentie van nieuwe medewerkers verbeteren.
Gamification kan ook worden gebruikt om de prestaties van medewerkers te verbeteren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gamification gebruiken om medewerkers te stimuleren om bepaalde doelen te bereiken, zoals het behalen van verkoopdoelen of het voltooien van trainingen. Door punten, beloningen of badges toe te kennen aan medewerkers die bepaalde doelen bereiken, kunnen werkgevers hun prestaties verbeteren en de betrokkenheid bij het werk vergroten.
Het toepassen van gamificatie in HR kan vele voordelen opleveren, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden.
Bedrijven moeten zorgvuldig overwegen of gamificatie geschikt is voor hun specifieke organisatie en doelstellingen en een helder beeld krijgen over de benodigde investering.
Gamificatie kan een effectieve manier zijn om de nieuwe generatie medewerkers, millennial- en Generatie Z, te betrekken en te motiveren. Deze generatie is opgegroeid in een omgeving waarin gaming en technologie een grote rol spelen.
Millennials en Generatie Z-medewerkers zijn op zoek naar een baan die hen voldoening geeft en waarin ze kunnen groeien en ontwikkelen. Gamification kan hierbij helpen door het werk leuker en uitdagender te maken, wat kan leiden tot meer betrokkenheid en motivatie. Door het gebruik van game-elementen, zoals scores, badges, beloningen en directe feedback, kunnen werknemers hun voortgang volgen en beloningen verdienen, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij hun werk en meer gemotiveerd zijn om beter te presteren.
Bovendien zijn millennials en Generatie Z-medewerkers opgegroeid met technologie en zijn ze vaak goed thuis in het gebruik van digitale tools. Gamificatie is daarom een aantrekkelijke manier om hun digitale vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd hun werkprestaties verbeteren.
RiddleStory heeft de kennis en ervaring om gamification op een effectieve manier in te zetten voor reboarding, preboarding en onboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken.
Kijk ook eens naar de masterclass onboarding van een van onze oprichters, Dexter Versluis.