Wat is de definitie van employer branding?
Employer branding is de strategie die beïnvloedt hoe huidige werknemers en de rest van de beroepsbevolking tegen het merk van een bedrijf aankijkt. Terwijl branding in het algemeen gericht is op consumenten, is employer branding specifiek gericht op huidige en potentiële werknemers van een bedrijf. Het is een communicatieaanpak die erop is gericht goed presterende werknemers te behouden en toptalent aan te trekken. Lees hier ook alles over de employee journey.
Inhoudsopgave van dit artikel
Wat betekent Employer Branding?
Employer branding staat voor alles wat jullie doen om de organisatie te positioneren als een aantrekkelijke werkgever. Het gaat hierbij om het beheren en beïnvloeden van jullie reputatie als werkgever bij werkzoekenden, werknemers en belangrijke stakeholders. De employer brand is de reputatie van de organisatie als werkgever. Eenvoudig gezegd; het is wat werkzoekenden en werknemers echt van jullie vinden. Het is wat ze hun vrienden en familie vertellen in hun vrije tijd.
De realiteit van Employer Branding
Potentiële werkgevers leren kennen is tegenwoordig net zo eenvoudig als het zoeken van de hipste lunchplek. In deze huidige realiteit moeten werkgevers een proactieve aanpak hanteren om toptalent aan te trekken en aan zich te binden. Met een goed doordachte employer branding-strategie kan elk bedrijf de perceptie van werkzoekenden en werknemers beïnvloeden.
Waarom de Employer Brand beïnvloeden?
Zoals wij al aangaven is de employer brand niet iets waarvan jullie daadwerkelijk eigenaar zijn. Jullie reputatie als werkgever bestaat in de hoofden van kandidaten en werknemers, en wordt gevormd door hun gedachten en indrukken. Je hebt een employer brand, of je die nu actief beheert of niet. Kandidaten en werknemers hebben een mening over jullie, en als jullie die niet proberen te beïnvloeden, zijn jullie aan die mening overgeleverd.
Employer branding in de candidate journey
Beschouw de totale wervings- en retentie-inspanningen van jullie bedrijf als een reeks individuele interacties. Elk contactmoment laat bij kandidaten en medewerkers een indruk achter die bepalend is voor de employer brand en jullie vermogen om goede mensen aan te nemen en te behouden. Zonder goed beheer kan elk van deze contactmomenten een “deal breaker” worden, wat kandidaten en werknemers kost. Lees ook eens ons artikel over de candidate journey.
De geschiedenis van employer branding
Hoewel het concept al tientallen jaren bestaat, kreeg employer branding pas brede aandacht in het midden van de jaren negentig. Toen de eerste online vacaturebanken werden gelanceerd, hadden werknemers van de ene op de andere dag toegang tot miljoenen vacatures. De beroepsbevolking werd flexibeler dan ooit tevoren en de dagen dat werknemers voor lange tijd aan één bedrijf vasthielden, waren voorbij. Slimme werkgevers pasten zich aan deze verschuiving aan – sommige sneller dan andere – en begonnen proactief stappen te ondernemen om toptalent aan te trekken en te behouden.
Voordelen van employer branding
Veel bedrijven realiseren niet wat de kracht van employer branding is, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Graag behandelen we een aantal voordelen met behulp van wat cijfers.
- Bedrijfsreputatie
75% van de kandidaten vindt de reputatie van een bedrijf een belangrijke overweging bij het zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. Vrijwel elke kandidaat – of hij nu actief of passief aan het zoeken is – zal de reputatie van het bedrijf wegen voordat hij/zij solliciteert.
- Bedrijfscultuur
77% van de werkzoekenden wil meer weten over de cultuur en waarden voordat ze solliciteren op een openstaande functies. Employer branding-inspanningen kunnen een geweldige manier zijn om deze kenmerken te communiceren.
- Merkperceptie
69% van de kandidaten wijst een aanbod van een bedrijf met een slechte employer brand af, zelfs als ze werkloos zouden zijn. De angst voor werkloosheid is niet genoeg om een negatieve employer brand te overwinnen.
- Besparingen
Bedrijven met een slechte employer brand moeten minimaal 10 procent meer bieden om toptalent aan te trekken. Betalen jullie die 10% premie aan jullie werknemers?
- Werving van talent
41% van de passieve kandidaten zou een nieuwe functie accepteren zonder loonsverhoging als het bedrijf een goede employer brand zou hebben. Een positieve employer brand is alles wat nodig is om het stigma te overwinnen dat voor bijna de helft van de beroepsbevolking kleeft aan een zijwaartse overstap.
- Talent magneet
Maar liefst 23% van de 18- tot 34-jarige beroepsbevolking zou een loonsverlaging accepteren voor een kans om bij een bedrijf met een goed werkgeversimago te werken.
- Voordeel aanbevelingen
Aanbevelingen van werknemers zijn vaak de beste bron van goede sollicitanten. De Employer Net Promotor Score (eNPS) komt in Nederland uit op 55. Desondanks beveelt zo’n 20% van de werknemers hun eigen organisatie helemaal niet aan.
- Diversiteit
86% van de kandidaten houdt bij het solliciteren naar een functie rekening met de mate waarin een bedrijf zich inzet voor initiatieven rondom diversiteit en inclusiviteit. Een open werkomgeving is van cruciaal belang voor het aantrekken van goed presterende professionals uit verschillende lagen van de bevolking.
Deze statistieken laten zien dat employer branding van invloed is op elk facet van de relatie tussen werkgever en werknemer. Hoewel employer branding meestal wordt geassocieerd met werving, is het ook van invloed op de betrokkenheid, het behoud en zelfs de winstgevendheid van werknemers.
Hoe bouw je een employer brand?
Aan de basis staat dat jullie bepalen op welke manieren de persoonlijkheid van jullie team het best tot uiting kan komen. Volg de volgende vier stappen;
- Definieer jullie unieke waardepropositie
Mensen moeten weten waar jullie bedrijf voor staat voordat ze solliciteren op een openstaande functie en voor de organisatie willen werken. Daarom is het essentieel om een duidelijke unieke waarde propositie op te stellen. In deze propositie leg je uit hoe jullie producten of diensten het leven verbeteren van de mensen die erin investeren. Wat zijn de specifieke behoeften en pijnpunten van jullie klanten die jullie aanpakken? Wat doen jullie anders dan de concurrentie?
Schrijf op wat jullie missie, visie, waarden en cultuur is. Als je al deze onderdelen van de strategie kunt verwoorden, kan de kandidaat beter bepalen of jullie doelstellingen overeenkomen met die van hem/haar en beslissen of hij/zij geschikt is voor jullie organisatie.
Op deze manier kom je in contact met bekwame kandidaten die jullie visie delen en die graag deel willen uitmaken van jullie unieke cultuur.
- Voer een Employer Brand Audit uit
Je kunt niet jouw employer brand beïnvloeden als je niet weet wat mensen van jullie vinden.
Onderzoek eerst alles wat jullie tegen kandidaten en werknemers zeggen en wat hun perceptie van het bedrijf zou kunnen beïnvloeden. Dit gaat over functiebeschrijvingen, carrièrepagina’s, social media-profielen, acceptatie- en afwijzingsbrieven, onboarding of preboarding materiaal, interne communicatie tot functioneringsgesprekken. Als het bestaat, analyseer het.
Vervolgens is het tijd om feedback te krijgen van kandidaten en werknemers. Stel vragen die zinvolle informatie opleveren. Hoe zouden ze het bedrijf beschrijven aan een vriend? Waarom hebben zij gekozen om te solliciteren? Waarom hebben ze het aanbod aanvaard of afgewezen? Waarom blijven ze jaar na jaar bij het bedrijf? Waarom verlaten zij het bedrijf?
Zodra de employer brand audit is afgerond, kan je de hiaten opsporen en corrigeren die bestaan tussen de manier waarop het bedrijf zichzelf presenteert en hoe het wordt waargenomen door kandidaten en werknemers.
- Stel de waardepropositie voor werknemers op
Een waardepropositie voor werknemers omvat alle voordelen en beloningen die werknemers ontvangen wanneer ze bij een bedrijf komen werken. Het geeft antwoord op twee belangrijke vragen:
– Wat de individuele werknemer of kandidaat van het bedrijf mag verwachten.
– Wat het bedrijf verwacht van de individuele werknemer of kandidaat.
Zie deze propositie als de leidraad voor jullie employer branding..
- Implementeer de Employer Branding Strategie
Op dit punt ben je klaar om de boodschap naar de massa te brengen. Maar welke kanalen zijn het belangrijkst? Er zijn talloze kanalen die je kunt gebruiken om de employer brand te promoten. Wij noemen er drie.
– Functiebeschrijvingen
Functiebeschrijvingen zijn vaak de eerste interactie die werkzoekenden met het bedrijf hebben, dus zorg ervoor dat ze de gewenste employer brand weerspiegelen.
– Carrièrepagina
Jullie carrièrepagina is het ankerpunt van het employer branding-materiaal, waardoor het een van de belangrijkste contactmomenten met potentiële kandidaten is. Aansprekende foto’s of video’s, ervaringen van werknemers, kernwaarden en nog veel meer kunnen kandidaten ervan overtuigen dat jullie de juiste werkgever zijn, dus besteed hier tijd aan.
– Online beoordelingen
Tegenwoordig leest bijna elke werkzoekende recensies over werkgevers voordat hij of zij solliciteert. Hoewel je anonieme recensies niet kunt controleren, kan je er wel op reageren, en dat kan een serieuze impact hebben op de perceptie. Volgens een onderzoek van Glassdoor veranderden 7 op de 10 mensen hun mening over een bedrijf nadat ze zagen dat het goed reageerde op een negatieve recensie. Wij adviseren goed te volgen wat mensen over jullie zeggen en niet te bang te zijn om te reageren. Denk ook eens na over de mogelijkheden van tegenwoordig met E-learning en Gamification modellen.
Welke richting jullie ook uitgaan, zorg ervoor dat jullie employer branding strategie de nadruk legt op de aspecten van het bedrijf waarmee jullie je onderscheiden en dat je de informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier presenteert. RiddleStory zal jullie graag helpen om van jullie verhaal een unieke ervaring te maken.