Employee experience, ofwel de werknemerservaring, vat samen wat mensen ervaren gedurende hun dienstverband bij een organisatie. Elk bedrijf investeert in de klantervaring. En omdat organisaties hun medewerkers steeds meer zien als hun grootste troef, investeren ze ook in de employee experiences. Employee experience verwijst naar de perceptie van een werknemer over de reis langs alle touch points van een organisatie; van de dag dat hij/zij kandidaat is voor een functie tot het vertrek uit de organisatie en zelfs daarna.
Een positieve employee experience heeft verschillende voordelen die allemaal verband houden met de tevredenheid van werknemers. Een positieve werknemerservaring resulteert in een sterkere marktpositie van de organisatie en een beter financieel resultaat. Denk onder andere aan het volgende:
Betere klantrelaties Veel deskundigen geloven dat klanttevredenheid een direct resultaat is van de employee experience. Gelukkige werknemers hebben vaak een betere stemming en brengen positieve emoties over tijdens de interactie met klanten. Ze zijn ook geïnteresseerder in het product en de dienst die ze leveren, waardoor ze klanten beter ondersteunen.
Betrokken en productievere werknemers Betrokken werknemers zijn productiever, werken veiliger en blijven langer.
Minder ziekteverzuim Ongelukkige werknemers zijn vaker afwezig op het werk, en dat heeft een negatieve invloed op het moreel, de productiviteit en de financiële resultaten. Gelukkige werknemers hebben een lager ziekteverzuim.
Hogere kwaliteit van het werk. Onderzoek laat zien dat geluk meer invloed heeft op succes in de baan dan IQ en andere vaardigheden. Een “gelukkig” brein ziet bijvoorbeeld meer mogelijkheden en is creatiever.
Doeltreffender recruitment Werknemers met positieve ervaringen zullen het bedrijf eerder promoten als een fantastische plek om te werken. Dat resulteert in meer verwijzingen voor openstaande functies en een hogere bezettingsgraad, aangezien de meeste werkzoekenden gemakkelijk worden beïnvloed door de perceptie van de werkervaring en de bedrijfscultuur van de werknemers.
Hoe creëer je een goede werknemerservaring?
Een werknemerservaring is geen eenmalig gegeven. Bedrijven die bekend staan om een goede employee branding experience, hebben een missie, een bedrijfsstrategie en heldere waarden. Net als goede arbeidsvoorwaarden en een omgeving met vertrouwen en respect tussen werknemers en hun leidinggevenden waarin zelfs negatieve feedback wordt aangemoedigd. Dit bevordert eerlijke feedback van werknemers die leidinggevenden vervolgens gebruiken om verbeteringen door te voeren.
Een aantal stappen die je kan nemen
Maak van personeelsbehoud een prioriteit; zorg dat je getalenteerde werknemers behoudt en verminder het verloop. Veel verloop leidt tot verlies van cruciale kennis en schade aan de continuïteit. Werk als managementteam aan een positieve werkomgeving. Zorg voor concurrerende arbeidsvoorwaarden en stimuleer een gezonde werk/privé balans.
Waardeer verschillen en zoek naar alternatieven Maak gebruik van uiteenlopende kennis en vaardigheden om creatieve probleemoplossingen te creëren. Mensen met verschillende ervaringen en perspectieven komen samen en brainstormen over nieuwe ideeën voor een realistisch probleem.
Breng het werknemerstraject in kaart Een employee journey map is een belangrijk instrument om inzicht te krijgen in de werknemerservaring gedurende de gehele levenscyclus van een werknemer. De journey map kan een high-level totaaloverzicht zijn van de employee experience; van werving tot training en uiteindelijke offboarding. U kunt de onboarding-ervaring, loopbaanontwikkelingsmogelijkheden en andere belangrijke momenten van een werknemer volgen en vervolgens de kaart gebruiken om de belangrijkste verbeterpunten te identificeren en nieuwe strategieën te ontwikkelen op basis van gegevens uit feedback van werknemers en enquêtes.
Erken het belang van de candidate experience Kandidaatervaring is de perceptie van een werkzoekende over het wervings- en aanwervingsproces van een organisatie. Het creëren van een positieve candidate experience moet deel uitmaken van de algemene employee experience-strategie.
De ervaring van kandidaten kan een direct effect hebben op de pijplijn en het behoud van talent. Een slechte ervaring zal een potentieel ideale kandidaat ervan weerhouden om opnieuw te solliciteren, en een huidige werknemer die slecht werd behandeld zal eerder een andere baan nemen als de kans zich voordoet. Lees over het belang van een goed doordachte candidate journey in ons artikel over de 6 stappen van de candidate journey in de kennisbank.
Verbeter onboarding tools en processen Onboarding is het proces van integratie van een nieuwe werknemer in het bedrijf. Weinig bedrijven kunnen het zich veroorloven werknemers te verliezen door een slechte onboarding-ervaring, en toch gebeurt dit voortdurend. Onboarding is een van de belangrijkste aspecten van de werknemerservaring, omdat het de basis legt voor werktevredenheid en behoud van personeel.
Wanneer onboarding goed wordt uitgevoerd, beginnen nieuwe werknemers hun baan met een positief gevoel over het bedrijf. Ze moeten een nauwkeurig beeld krijgen van wat de baan inhoudt, zich aanpassen aan de bedrijfscultuur en productief worden binnen een efficiënt tijdschema. Een nieuwe werknemer zal eerder afhaken als de onboarding-ervaring slecht is. RiddleStory brengt jullie bedrijfsverhaal tot leven en maakt van onboarding een leuke ervaring.
Vraag feedback Enquêtes zijn zeer nuttig wanneer leidinggevenden actie ondernemen op basis van de informatie die ze opleveren. Maak ze eenvoudig, zodat de werknemer snel feedback kan geven. Enkele voorbeeldvragen zijn: Hoe uitdagend is jouw werk? Wat zijn enkele uitdagingen waarmee jij momenteel wordt geconfronteerd? Hoe graag beveel jij het product dat wij maken aan?
Volg de Employee Net Promoter Score (eNPS) Net als NPS bestaat het Employee Net Promoter Score (eNPS) uit een enquête met twee vragen. In de eerste vraag wordt werknemers gevraagd op een schaal van nul tot tien aan te geven hoe waarschijnlijk het is dat zij de organisatie zouden aanbevelen als werkplek. De tweede vraag is een open vraag waarin wordt gevraagd waarom zij de beoordeling hebben gekozen die zij hebben gegeven. eNPS is een belangrijke methode om de werknemerservaring in beeld te brengen, omdat het gemakkelijk te gebruiken en te interpreteren is en trends kan aantonen.
Implementeer tools voor teambinding Samenwerkingstools kunnen helpen de communicatie tussen werknemers te verbeteren, ongeacht de afdeling waar ze werken of het gebied waar ze zich bevinden. Normaal gesproken hebben werknemers op verschillende locaties over de hele wereld moeite met het opzetten van geschikte tijden voor vergaderingen en gesprekken. Maar met de huidige communicatiemiddelen kunnen werknemers eenvoudig met elkaar in contact komen, chatten en samenwerken.
De toekomst van de employee experience
Terwijl HR-professionals worstelen met de vraag hoe ze een effectieve strategie voor een goede werknemerservaring kunnen ontwikkelen, heeft de COVID-19 pandemie die de aard van het werk bijna van de ene dag op de andere opnieuw heeft gedefinieerd. Werken op afstand is het nieuwe normaal geworden. Voor miljoenen werknemers vindt de werknemerservaring nu thuis plaats.
Werknemerservaring versus werknemersbetrokkenheid
Het verschil tussen werknemerservaring en werknemersbetrokkenheid ligt in het verschil tussen ervaring en betrokkenheid. Eenvoudig gezegd is werknemerservaring holistisch en omvat alles wat een werknemer denkt, voelt en ziet. Daarentegen verwijst werknemersbetrokkenheid naar hoe positief een werknemer bezig is of hoe toegewijd een werknemer is aan het werk.
De werknemerservaring is de input die een bedrijf geeft om een betere betrokkenheid te krijgen. Werknemersbetrokkenheid is het resultaat van de algemene ervaring en wordt specifieker geassocieerd met productiviteit.
Betrokkenheid van werknemers – versus werknemerservaring – wordt vaak geassocieerd met een focus op technologische hulpmiddelen of extraatjes zoals gratis eten. Dit soort factoren kan deel uitmaken van een strategie voor een goede werknemerservaring, maar ze vervangen niet een holistische en lange termijn aanpak met als doel gelukkige, loyale en productieve werknemers te creëren. Ontdek de oplossingen van RiddleStory zoals onboardingsprogramma, assessments en gamification in combinatie met E-learning.