Back to home
Mon 27 Jan 2025 05:13
0 Puzzle pieces
De betekenis corporate branding is het imago of de identiteit van een bedrijf en de manier waarop een organisatie zich aan klanten presenteert. Het gaat over het inzetten van de merknaam en de huisstijl van de organisatie in alle communicatie. Het is het een veel breder concept in vergelijking met het promoten van de producten en diensten van het bedrijf.
Inhoud van dit artikel
Corporate branding is belangrijk omdat je daarmee de persoonlijkheid, de kenmerken, de waarden en het doel van het bedrijf kunt definiëren. Dit kan ertoe leiden dat klanten jullie product of dienst verkiezen boven andere omdat ze jullie doel bewonderen, in het doel geloven en vergelijkbare waarden delen. Door je te relateren aan een bedrijf kun je emotionele marketing gebruiken, wat klanten aanzet tot vertrouwen en toewijding aan het bedrijf. Het opbouwen van deze sterke banden via corporate branding kan leiden tot een sterke klantenbinding en een hogere omzet. Vertrouwen hebben in een merk is een kritieke factor voor zowel individuele consumenten als zakelijke klanten wanneer zij overwegen een aankoop te doen. 81% noemt vertrouwen in een merk als een doorslaggevende factor bij aankoopbeslissingen
Sommige bedrijven realiseren zich onvoldoende dat met hun focus op het bedrijfsmerk, de corporate brand, zij een belangrijke component verwaarlozen of zelfs missen: hun employer branding, ofwel hun werkgeversmerk.
Een werkgeversmerk en een bedrijfsmerk verschillen vooral in de waardepropositie die zij creëren. Een werkgever laat zijn merk zien door de kansen op werk en de werkomgeving die hij de werknemers biedt, terwijl het algemene bedrijfsmerk zich vooral richt op de producten en diensten die zij op de markt brengen.
Een van de duidelijkste verschillen tussen corporate brand en employer brand is de beoogde doelgroep. Voor de corporate brand mik je vooral op potentiële consumenten van jullie producten of diensten – en eventueel op investeerders, partners en andere belanghebbenden.
Voor de employer brand is het beoogde publiek veel specifieker: de kandidaten die het beste passen bij de huidige en toekomstige vacatures van de organisatie.
Bij corporate brand vs employer brand is communicatie een ander gebied waarop het corporate brand een bredere reikwijdte heeft. Je wilt jullie merk overal promoten waar de klanten komen, zowel in fysieke als digitale ruimtes. Communicatiekanalen voor corporate boodschappen kunnen variëren van posts op sociale kanalen en e-mailnieuwsbrieven tot televisiereclames en whitepapers.
Sommige van deze communicatiekanalen voorbeelden worden ook gebruikt om het werkgeversmerk te promoten. Zo kan sociale media een bijzonder effectieve manier zijn om zowel werkzoekenden als toptalenten te bereiken die misschien niet zo actief op zoek zijn. De contexten voor employer brand berichten zijn echter beperkter en gericht op specifieke gebieden zoals carrièrepagina’s, vacatures en beoordelingen.
De klantervaring is niet voor niets een van de meest besproken concepten in marketing en sales. Of jullie organisatie nu een fysiek product, een persoonlijke dienst of een volledig digitaal aanbod aanbiedt, de ervaring in de aanloop naar en na de verkoop dragen allemaal bij aan het bedrijfssucces. Een positieve ervaring leidt tot meer tevreden klanten die niet alleen eerder terugkeren, maar het merk ook aan anderen zullen aanbevelen.
Bij een vergelijking tussen corporate brand en employer brand zal de employer brand experience veel meer gericht zijn op digitale kanalen en ervaringen als het gaat om potentiële werknemers. Recruiters moeten zich ervan bewust zijn hoe vacatures, bedrijfsbeoordelingen, evaluaties van kandidaten en het recruitmentproces het werkgeversmerk weerspiegelen. In ons artikel over candidate engagement hebben wij hier enkele tips voor uitgewerkt. Na ondertekening van het contract verschuift die ervaring naar alle elementen van de werkomgeving, inclusief de werksfeer en de middelen en mogelijkheden die aan werknemers worden geboden.
Betrokkenheid is een andere factor die veel aandacht krijgt vanuit het perspectief van een bedrijfsmerk, maar die ook vanuit het perspectief van een werkgeversmerk aandacht verdient. Marketeers van consumentenmerken streven ernaar hun publiek te binden via berichten en commentaren op sociale media, maar ook via e-mail en reclamecampagnes. Het doel is een relatie – en merkvertrouwen – op te bouwen die loyale klanten oplevert.
Als we kijken naar corporate brand versus employer brand, neemt employee engagement, hoewel een vergelijkbaar concept, een heel andere vorm aan omdat het voornamelijk gebaseerd is op de interacties van teamleden. De bedrijfscultuur, met inbegrip van de managementstructuur, beloning voor werknemers, feedbacksystemen en leermogelijkheden spelen allemaal een rol in de mate van betrokkenheid van de huidige werknemers.
Harvard Business Review heeft onderzocht dat wanneer de waarden van de organisatie en de feitelijke cultuur niet overeenkomen, dit tot spanningen leidt en de betrokkenheid van de werknemers vermindert.
Het laatste onderscheid tussen corporate brand en employer brand is de concurrentie die het merk ondervindt. Wat het corporate merk betreft, is het doorgaans gemakkelijk om een lijst samen te stellen van de belangrijkste concurrenten die soortgelijke producten en diensten aanbieden. Analyse van de concurrentie kan belangrijke inzichten opleveren om de corporate brand en de klantervaring te verbeteren.
De concurrentie voor het werkgeversmerk is minder gemakkelijk te bepalen. Aangezien soortgelijke functies in een groot aantal sectoren en bedrijven voorkomen, is de concurrentie als werkgever in principe iedere organisatie met soortgelijke vacatures. Elk bedrijf heeft echter unieke facetten en voordelen, en daarin ligt de kracht en de kans van uw employer brand. Inzicht in het huidige landschap en het aanbieden van een concurrerend compensatiepakket, samen met een sterke bedrijfscultuur, kan helpen jullie merk te onderscheiden van andere werkgevers.
Een sterk corporate en employer brand heeft verschillende voordelen voor een bedrijf:
Ter inspiratie, een onderneming met een sterk corporate en employer brand
Een bekend voorbeeld van een sterk corporate en employer brand is Google. De onderneming is bekend om zijn uitstekende werkomgeving, innovatieve producten en technologieën en een unieke bedrijfscultuur. Google streeft ernaar om een uitstekende werkplek te creëren voor haar medewerkers, waardoor ze een aantrekkelijke werkgever zijn voor top talent uit de branche. Dit wordt ondersteund door een duidelijke visie en missie, en diverse programma’s en initiatieven gericht op werknemerszaken, zoals flexibele werkuren, gratis maaltijden en gezondheidszorgvoordelen. Hierdoor hebben ze een sterk en positief beeld als werkgever, wat bijdraagt aan hun reputatie als een bedrijf dat mensen en prestaties centraal stelt.