Back to home

WifiSearchAccountSettings

Fri 29 Nov 2024 12:41

0 Puzzle pieces

Het 6c model is een gestructureerd proces voor onboarding. Onboarding, ook wel genoemd het inwerken van nieuwe medewerkers, is belangrijk voor zowel de medewerker als de organisatie. Succesvolle onboarding heeft grote impact op de tevredenheid, betrokkenheid en retentie van medewerkers.

Inhoud van dit artikel

De stappen in het 6C-model

Het 6C-model beschrijft zes belangrijke stappen die genomen kunnen worden om succesvolle onboarding te realiseren. De zes stappen zijn: compliance, clarification, culture, connection, contribution en check-in.

  1. Compliance
    In deze fase worden de regels en procedures van de organisatie uitgelegd. Nieuwe medewerkers moeten weten welke regels er zijn en hoe zij zich moeten gedragen.
  2. Clarification
    In deze fase wordt de functie van de medewerker verder uitgelegd. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de medewerker? Wat wordt er van hem of haar verwacht? In deze fase moeten duidelijke doelen en verwachtingen worden gesteld.
  3. Culture
    In deze fase wordt de bedrijfscultuur uitgelegd. Wat zijn de kernwaarden en wat betekent dit in de dagelijkse praktijk. Nieuwe medewerkers moeten zich snel thuis voelen in de organisatie.\
  4. Connection
    In deze fase gaat het om het creëren van verbinding tussen de nieuwe medewerker en de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een introductiedag, waarin nieuwe medewerkers andere collega’s leren kennen of een online-ervaring waarin medewerkers met (nieuwe) collega’s aan de slag gaan.
  5. Contribution
    In deze fase gaat het om het creëren van toegevoegde waarde. Nieuwe medewerkers moeten zo snel mogelijk productief zijn. Het is daarom belangrijk om hen de tools en middelen te geven om hun werk goed te kunnen doen.
  6. Check-in
    In deze fase wordt er geëvalueerd of de onboarding succesvol is verlopen. Hebben nieuwe medewerkers de benodigde kennis en vaardigheden om hun werk goed uit te voeren? Is de medewerker tevreden over de onboarding? In deze fase kan er – waar nodig- worden bijgestuurd.

Het 4C-model versus het 6C-model

Het 4C-model en het 6C-model voor onboarding zijn beide gestructureerde aanpakken om nieuwe medewerkers succesvol te integreren in een organisatie. Het belangrijkste verschil tussen de twee modellen is het aantal stappen dat ze bevatten.

Het 4C-model bevat vier stappen: compliance, clarification, culture en connection. Deze stappen zijn gericht op het overbrengen van kennis over de organisatie, de functie en de bedrijfscultuur, en het creëren van verbinding tussen de nieuwe medewerker en de organisatie.

Het 6C-model daarentegen, bevat zes stappen: compliance, clarification, culture, connection, contribution en check-in. De extra stappen, contribution en check-in, in het 6C-model zijn gericht op het bevorderen van de productiviteit van de nieuwe medewerker en het evalueren van het onboarding-proces om indien nodig bij te sturen. Het 4C-model is meer gericht op het overbrengen van informatie over de organisatie en het creëren van verbinding tussen de nieuwe medewerker en de organisatie.

Beide modellen zijn nuttig voor organisaties die hun onboarding-proces willen verbeteren. Welk model het beste past, hangt af van de doelen en behoeften van de organisatie. Het is ook mogelijk om elementen van beide modellen te combineren en een op maat gemaakte aanpak te creëren die het beste past bij de specifieke organisatie en de nieuwe medewerkers.

Het 6C-model in marketing

Het 6C-model is ook een concept dat wordt gebruikt in de marketing en communicatie om de belangrijkste elementen te identificeren die nodig zijn om effectieve communicatie te creëren. Het model is ontwikkeld door Chris Fill, een marketingexpert en auteur van verschillende boeken over marketing en communicatie.

Het 6C-model voor het wervingsproces

Het 6C-model kan ook worden toegepast op het wervingsproces voor nieuwe medewerkers. Hieronder in het kort de uitleg van hoe elk van de zes elementen van het model van toepassing kan zijn op het wervingsproces:

  1. Context
    In het geval van het werven van medewerkers, is het belangrijk om de context te begrijpen waarin de organisatie zich bevindt en wat de behoeften zijn van de organisatie en de specifieke functie. Dit helpt bij het vaststellen van het profiel van de ideale kandidaat.
  2. Content
    De inhoud van de vacaturetekst moet duidelijk, beknopt en relevant zijn voor de doelgroep. Het is belangrijk om de vaardigheden, kennis en ervaring die vereist zijn voor de functie te benadrukken. De inhoud van de vacaturetekst moet de kandidaten aanspreken en een beeld geven van de organisatiecultuur en de werkomgeving.
  3. Community
    Bij het werven van medewerkers is het belangrijk om de doelgroep te begrijpen en te weten waar zij zich bevinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn via sociale media, jobboards of netwerkevenementen. Het is belangrijk om de juiste kanalen te kiezen om de doelgroep te bereiken. Zie ook de tips in het artikel over e-recruitment in onze kennisbank.
  4. Customisation
    Het werven van medewerkers vereist een aanpak op maat. Elke kandidaat is uniek en het is belangrijk om de vacaturetekst en andere wervingsmaterialen af te stemmen op de specifieke behoeften en interesses van de kandidaten. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de taal, afbeeldingen en advertenties aan de doelgroep.
  5. Connection
    Het is belangrijk om een ​​connectie te maken met potentiële kandidaten. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld te werken met ambassadeurs van de organisatie, testimonials van huidige medewerkers en het bieden van een goede kandidaatervaring. Door een positieve connectie te maken, zal een potentiële kandidaat zich sneller aangetrokken voelen tot de organisatie.
  6. Conversation
    Bij het werven van medewerkers is het belangrijk om in gesprek te gaan met de kandidaten. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van voldoende informatie over de organisatie en de functie, het stellen van open vragen en het bieden van de mogelijkheid voor kandidaten om vragen te stellen. Dit zorgt ervoor dat de kandidaten een realistisch beeld krijgen van de organisatie en de functie en zich meer op hun gemak voelen in het sollicitatieproces.

Door het 6C-model toe te passen op het wervingsproces kunnen organisaties effectievere wervingsstrategieën ontwikkelen die beter aansluiten bij de behoeften en interesses van potentiële kandidaten. Het model biedt een raamwerk om alle belangrijke elementen te evalueren en helpt om de recruitment inspanningen te optimaliseren.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij RiddleStory

RiddleStory heeft diverse onboarding, reboarding in combinatie met onboardingsprogramma’s om het inwerken van nieuwe werknemers efficiënter en leuker te maken. Dit door middel van E-learning en Gamification oplossingen.

2